lauantai 4. helmikuuta 2012

Ensimmäisen kierroksen tapahtumia

Shakkiareenan ensimmäisen viikonlopputurnaus keräsi ensimmäiselle kierrokselle osallistujia 42 kappaletta. Määrä ei päätä huimaa, olisikos niin että Pitäjänmäen areena on vielä shakkiväelle hieman vieras ilmiö. Kuulin myös huhua, että joku shakinpelaaja olisi ollut Merihaassa tähyilemässä Shakkikodin autioista ikkunoista sisään perjantaina kuuden tietämillä... noh, voi olla että huhu on perätön. ;)

Luukkonen, Valli ja Ivanov

Ensimmäisellä kierroksella nähtiin pari yllätystä. Eikä draamaltakaan vältytty! Kakkossijoitettu Frans Valli valikoi Pasilan asemalla nopeamman junan Valimoon köröttelevän A-junan sijasta, mutta ei ottanut huomioon että tämä nopeampi juna asioi Riihimäen suuntaan kulkevalla raiteella. Ylimääräinen lenkki aiheutti Fransille roiman myöhästymisen, ja erinäistä etukäteissovittelua vastapeluri Tuovisen kanssa, mutta lopulta peli saatiin käyntiin. Fransilla kellossa 18 minuuttia + 30 inksu koko peliin. Tähän päälle vielä avauksessa menetetty torni, ja katastrofin merkit olivatkin jo ilmassa. Tornin syöpötelleen ratsun Frans sai toki lyötyä a1:stä pois, ja päälle tuli vielä yksi sotilas. Myöhemmin Frans onnistui kahdella lähetillään häiriköimään Tuovista riittämiin, ja epätoivoiselta näyttänyt asema kääntyi lopulta yllättäen jopa voitoksi.

Sormi, Luukkonen, Valli, Korhonen ja Tuovinen. Taustalla Haanpää

Ensimmäisen kierroksen suurimmasta yllätyksestä vastasi Suomisen Antti pelaamalla tasan Sergei Ivanovia vastaan. Sisilialaisen Morra on Suomisen mieliavauksia, ja hän saikin laudalle lupaavan näköisen aseman. Valkean vuoro, siirto 30:

Valkea on hetkellisesti uhrannut tornin, mutta kaikenlaista roikuntaa laudalla ilmenee. Suominen jatkoi dynaamisesti: 30. h6+ Kg8 31. Dxd4 Dxg5.

Vieläkin valkea pelaa tornia vajaalla, ja sitä meininkiä noudattaen olisi pitänyt vielä hetkisen jatkaa: 32. Dd8+ Kf7 (torni väliin ei käy koska Daami roikkuu g5:ssä), 33. Dc7+ Ke8 34. Dxh7 ja olisimme tässä analyysiasemassa:

Veikkailen Antin laskeskelleen jotakin tällaista, mutta ehkä tornin alivoimalla pelaaminen tuntui uhkarohkealta Ivanovia vastaan? H-vapari on kuitenkin aika tehokas... Noh, harmillista että emme nähneet laudalla mitään tällaista! Antti pelasi Daamishakin sijasta 32. f4 ja peli jatkui: 32.. Dxh6 33. Dxf6 Ld7 34. La2, ja kohta valkea voitti takaisin e-sotilaan ja peli yksinkertaistui tasapeliä enteileväksi. Torniloppupelissä nähtiin vielä pientä jännitettä, mutta lopulta tasapelistä sovittiin.

Ei kommentteja: