lauantai 4. helmikuuta 2012

Kolmannen kierroksen tapahtumia

Ennen kolmannen kierroksen alkua Garde järjesti pienen lottoarvonnan shakkiväelle. Osallistujien kesken arvottiin yksi maksuton osallistuminen Garden tulevaan turnaukseen joko syksyllä tai 2013 aikana. Onnettarena toimi Lilja Mavritchev (Спасибо, Лиля!), joka poimi voittajaksi B-ryhmän 19. sijoitetun Pekka Sairasen Mäntän Shakkikerhosta. Onneksi olkoon Pekka!

Sitten ryhdyttiin pelaamaan. A-ryhmässä Fraser kohtasi ykköspöydällä Ivanovin. Scott piti pitkään ohjaksia käsissään, kunnes aikapulavaiheessa pelasi itsensä ulos laudalta. Siirto 30., valkean vuoro:
Materiaali on tasan, eriväriset lähetit laudalla, molemmat kuninkaat suhteellisen suojassa, kuningattaret menossa vaihtoon... Tasapeliltä vivahtavia seikkoja ne, mutta toisaalta: valkea välttää kuningatarten vaihdon, blokkaa mustan vastapeliyrityksen e-linjalla, ja pelaa a5 avaten kuningatarsivustalla b-linjaa pitkin pääsyn mustan asemaan...? Tässä vaiheessa pelaajat olivat jo aikapulaisessa vaiheessa, mikä selittänee Fraserin ajautumisen sivuraiteelle: 30. Dc1 Tbc8 31. a5 bxa5 32. Da3 a4 33. Dxa4?
Tällä siirrolla kuningatar ajautuu sivuun pelitapahtumista, ja valkea sallii mustan mennä läpi keskustassa. Valkean oli vielä mahdollista pysytellä pelissä mukana siirrolla 33. Td1, joka pakottaisi mustan vaihtamaan kuningattarensa pariin torniin, mutta tämä jatko edellyttäisi jo laajempaa analyseerausta. Peli jatkui: 33.. e3! 34. Td1 exf2+ 35. Kf1 De4 (Tehokkaampi olisi ollut: 35.. Txe2! 36. Txd4 Lxd4 eikä tornia e2:sta voi ottaa kun toinen tulee e-linjalle shakein ja voitoin). Hetimiten tämän jälkeen Scott yhtäkkiä romahti ja lipsahti yhden siirron mattiin: 36. Da2 Ld4 37. Db1?? ja luovutus.
Jälkipeleissä Garden iloinen ja nautintoa tavoitteleva analyysiseurue (kuvassa Hynnä, Ivanov ja Ristoja) muovasi pelin analyysijatkosta valkealle kiusallisen aseman:
Lähetti on juuri suorittanut lopullisen mattiaktin. Valkean yhteenlyöttäytyneestä tiimistä todettiin: niillä on siinä bileet menossa!

Suomisen ja Luukkosen peli oli vauhdikasta katseltavaa. Molemmat tunnetaan halukkuudestaan taktisiin sekavuuksiin, eikä tämäkään peli tehnyt poikkeusta. Asema ennen valkean siirtoa 26.:
Mitkä ovat valkean kandidaattisiirrot? Rybka on sitä mieltä, että Db7 on paras, Rxe4 toiseksi paras joskin jo aika huono. Suomisen siirto 26. Re6 ei mahdu helposti Rybkan mielikuvitukseen, mutta hauska se kyllä on. Takapakkina tuossa siirrossa on Luukkosen löytämä vastaus: 26.. Txg2+ Pam! Ja nyt otto ei näytä kovin lupaavalta, kun kuningatar saadaan shakilla g-linjalle ja ratsullakin on g3:ssa paikka. Joten: 27. Kh1 f3? Mitä mitä! Yhtäkkiä Luukkonen palauttaa voittoasemansa takaisin ja antaa Suomiselle vielä yhden mahdollisuuden. Oikea siirto olisi ollut 27. De8, jonka jälkeen laudalla on edelleenkin järkyttävä sotku, jota en edes kehtaa yrittää ymmärtää, ja jonka analyysit jätämme tältä erää. Peli jatkui näin: 28. Rxe4 Tcc2 29. Lg1? Tämä on lopulta pelin ratkaiseva virhe. 29.. Dg8 30. Dxd7+ Kh8 31. Tf2 Tcf2 32. Dd8 Th2+ 33. Lxh2 Tg2#

Ei kommentteja: