sunnuntai 11. syyskuuta 2011

3. kierroksen tapahtumia

A-ryhmän kärkipöydällä kohtasivat Jablonicky ja Järvenpää. Caro-Kanin Panov-Botvinnik siirtyi vähemmän tallatulle mustan dominoimalle vyöhykkeelle jo ennen kymmenettä siirtoa, ja sujahti materiaalin osalta epätasapainoon kohta sen jälkeen. Jablonicky uhrasi 17. siirrossa ratsun kahteen sotilaaseen, mutta tämä tilanne muuntui kymmentä siirtoa myöhemmin toisenlaiseksi: enää Jablonickyllä olikin vain sotilas laadusta. Aseman myöhemmin yksinkertaistuttua Järvenpään tehtävä helpottui, ja hän selvisi neljännelle kierrokselle täysillä pisteillä. Saa nähdä onko Salon miehelle pysäyttäjää tässä turnauksessa!

Ykkössijoitettu Banas nousi alkukierrosten tahmeuden jälkeen vihdoin voittokantaan. Lehto luovutti asemassa, jossa laudalla oli eriväriset lähetit, mutta mustalla pari pari sotilasta vähemmän. Kenties puolustustehtävä olisi ollut KvM:ia vastaan toivoton.

Äijälän ja Fraserin kakkospöydän kamppailussa pelattiin hollantilaista avausta. Äijälä testasi kolmannessa siirrossa kiinnostavaa avausideaa: 1. d4 f5 2. Rc3 Rf6 3. f3.



Käyttämäni tietokannan mukaan tämän variantin suosijoiksi paljastuu värikäs joukko shakinpelaajia eri puolilta maailmaa, heidän joukossaan mm. sellaiset nimet kuin Petr Neuman ja Gudmundur Gislason. Mainittakoon, että myös Monika Neumanova (miehensä ylipuhumana?) on harjoittanut tätä ideaa. Edeltävästä voinee päätellä, että reportterinne ei ymmärrä mitään kolmannessa siirrossa syntyneestä asemasta, jonka ponnin löytynee jonkinsortin halusta hengailla siirtojärjestysleikittelyjen huteikoissa. Fraser suostutteli Äijälää palaamaan normaalimmille poluille jatkamalla 3.. d5, mutta Joukoa ei kiinnostanut: 4. Rh3! Tässä vaiheessa katsoin parhaaksi hypätä pyörän selkään ja ajella kauniissa aamussa Stockmannille ostamaan mustetta shakkikodin lasertulostimeen. Oih, Helsinki heräili leppoisasti lauantaihin! Kauppatorin laitamilla revenneeseen bleiseriin pukeutunut herrasmies venytteli betoniporsasta vasten pohjelihaksiaan. Liuta punkkareita istuksi Kolera-altaan reunalla ja syljeskeli veteen. Kalastajat kiinnittivät veneitään laituriin. Helsinki näyttäytyi niin kovin kauniina tänä syksyisenä mutta lämpimänä lauantaiaamuna, samalla kun Merihaan Shakkikodissa Äijälä ja Fraser sekä 50 muuta shakinpelaajaa uppoutuivat asemiensa puisiin syvyyksiin. Tarinamme sankareiden kamppailussa päädyttiin nelisenkymmentä siirtoa myöhemmin tasapeliin. Näin molemmat jatkavat tappiottomalla tuloksella.

Norri palasi kärkikahinoihin voittamalla Malmin. Neljännessä siirrossa saavuttiin tähän asemaan:



Pudistelin päätäni asemaa katsoessani. Hollantilaisen koneessa on jotakin kokeellista, taiteellista! Norri riskeerasi avauksessa, ja sai kuin saikin Malmin otteen lipsumaan. Päädyttiin loppupeliin, jossa Norrilla oli tehokas lähetti Malmin kankeahkoa ratsua vastaan. Muutamat mustan epätarkkuudet johtivat lopulta Norrin selkeään etuun ja voittoon.

B-ryhmän kolmas kierros tasoitti kärkeä. Finaalipäivään lähdetään asetelmasta, jossa neljä pelaajaa on 2,5 pisteessä. C-ryhmässä konkari Martti Laitinen on yksin kärjessä täysin pistein. Sunnuntaiaamuna hän saa vastaansa Mikko Nikulan.

Ei kommentteja: