lauantai 10. syyskuuta 2011

1. kierroksen tapahtumia

Ensimmäisellä kierroksella nähtiin muutama yllätys.

Ykkössijoitettu IM Jan Banas sai vastaansa nuoren ennakkoluulottoman Erik Röngän, joka vaikutti pitelevän avoimessa Katalaanissa ohjaksia hyppysissään. Valkeilla pelannut Banas vaihtoi suhteellisen auliisti nappuloita päästäkseen loppupelin, jossa hänen upseerinsa tuntuivat hieman mustan vastaavia kankeammilta. Lopulta Erikillä oli mahdollisuus päästä erittäin lupaavaan sotilasloppupeliin mutta jostakin syystä hän valitsi riskittömältä vaikuttavassa asemassa siirtojen toiston ja tasapelin. Loppuasema, jossa on mustan siirto, oli tämä:



41.. Kc5 42. Kxb1 Kb4 näyttä hyvältä. Rönkä sen sijaan pelasi 41.. Ra3+ 42. Kb3 Rb1 43. Kc2 ja tasapelistä sovittiin.

Kakkospöydän kamppailussa Caro-Cannin Panov-Botvinnikissa Malmin ja Järvenpään välillä mustat nappulat jyräsivät kohti valkean kuningasasemaa. Malmi ei ikinä saanut omaa hyökkäystään käyntiin, ja joutui ikävään puolustustehtävään. Järvenpää ei antanut armoa. Hyökkäys tuotti hänelle yhden ylimääräisen upseerin. Malmi venkoili epätoivoisessa asemassa pitkään, mutta joutui lopulta hyväksymään aseman toivottomaksi.

Kolmospöydällä Norrin ja Äijälän pelissä torniloppupeli enteili tasapeliä, mutta kääntyi lopulta Äijälän aktiivisempien upseereiden ansiosta mustan pisteeksi. Tulosta voinee pitää yllätyksenä.

Seuraava yllätys nähtiin nelospöydällä. Hallenbergin ja Rehnin hieman epäkonventionelli Moderni johti kiinnostavaan keskipelivääntöön. Rehn yritti pelata aktiivisesti, mutta salli samalla Hallenbergille kivan näköisen kuningashyökkäyksen, ja päätti sitten luopua kvaliteetista saadakseen taktista kiusaa laudalle. Hallenberg käsitteli sekavuudet hallitusti ja otti pisteen.

Kasipöydällä Elomaan ja Fraserin pelissä pelattiin erästä Sisilialaisen Taimanovin jännittävää muunnelmaa. Tässä asema, valkean kahdeksas siirto:



Valkea pelasi tässä teoria-asemassa 8. Lb6 ja antoi ratsun mennä. Sitten meni vielä pari muutakin upseeria, mutta vastineeksi hän sai lyötyä mustan Daamin. Tapahtui siis: 8. Lb6 axb5 9. Rxb5 Lb4+ 10. c3 La5 11. Rc7+ Dxc7 12. Lxc7 Lxc7 ja oltiin tässä:



Kiinnostava asema. Peli kääntyi lopulta moninaisten vaiheiden jälkeen Fraserin voitoksi.

Mustalla on toki vaihtoehtokin tässä avauksessa. Hän voi halutessaan olla pelaamatta lähettishakkia 9.. Lb4+ ja valita sen sijaan vähemmän pelatun jatkon: 9.. Ta5!? 10. Rc7+ Ke7.



Mitäs tuumitte asemasta?

Ei kommentteja: