sunnuntai 11. syyskuuta 2011

5. kierroksen tapahtumia

B-ryhmän kärkipöydillä nähtiin nopea peli. Sandvik pelasi valkeilla Kyburzia vastaan. Ranskalaisen Winawerissa Kyburz pelasi neljännessätoista siirrossa löysähkösti 14.. Ld7, joka salli Sandvikin heti iskeä 15. g4:



e7 taitaa olla ainoa paikka mihin voi mennä. Sen jälkeen mustan asema on jo tukala. Kyburz pyrki kuitenkin aktiivisemman näköiseen ratkaisuun: 15.. Rh4??, jota seurasi nopeahkosti 16. Dh7!, joka uhkaa sekä ratsua että tornia g8:ssa. Peli on käytännössä ohi, minkä seikan myös Kyburz pisti merkille ja luovutti oitis. Näin Sandvik nousi neljään pisteeseen.

A-ryhmässä Jablonicky löylytti Malmin 14 siirrossa.



Valkea on juuri pelannut 9. Lxh7, johon Malmi uskaltautui vastaamaan 9.. Rxh7. Toki jo kuvan asema on valkealle reippaasti edullinen, mutta lähetin lyömisen jälkeen saumat taistella ovat lopullisesti ohi. Valkea voi valita siirtojen Df7+ ja Rf7 väliltä. Molemmat näyttävät kivoilta. Jablonicky valitsi ratsusiirron. Malmi luovutti kohta.

Fraserin ja Banasin symmetrinen englantilainen ratkesi taktisesti. Fraser uhrasi keskipelissä väliaikaisesti upseerin, mutta toteutti palautussuunnitelman kovin haparoiden, ja sitten teki heti perään karkean virheen. Järvenpäätä vastaan Scottin taktinen silmä oli tarkkana, Banasia vastaan pahasti ruosteessa. Alkukierrosten hienoisen haparoinnin jälkeen Banas suoriutui turnauksesta tittelinsä edellyttämällä tavalla: 4 pistettä.

Norrin ja Järvenpään Grünfeld päättyi Norrin voittoon. Vaikutti siltä, että Järvenpää ei ollut aivan toipunut edelliskierroksen häviöstään. Siirrossa 17. hän erehtyi:



Nyt Järvenpää pelasi 17.. h6? eikä Norrilta jäänyt tilaisuus käyttämättä. 18. Lxg6! Ratsua ei voi ottaa, daamisiirto h5:een on hieman kiusallinen. Joose pyöritti Jaria hetkisen ja sai laudalle kuoliaaksivoitetun aseman, mutta antoi sitten yhtäkkiä Järvenpäälle materiaalipalautusta reilustikin. Järvenpää ei tyytynyt vastalahjaan vaan jatkoi haparointia. Lopulta hän sujahti mattiin! Norrille neljä pistettä viidestä pelistä ja jaettu kärkisija. Kolmen kierroksen jälkeen kirkkaassa kärjessä keikkunut Järvenpää jätettiin tylysti palkinnoitta.

Ei kommentteja: