sunnuntai 2. maaliskuuta 2014

Garden kevätturnaus 2014, välähdyksiä neljännen kierroksen peleistä

Garden kevätturnauksen neljännen kierroksen A-ryhmän piikkipaikalla Kvm:t Miikka Mäki-Uuro ja Sampsa Nyysti pelasivat ehkäpä hieman odotetusti rauhallisen 15-siirtoisen tasapelin, ja siirsivät turnauksen ratkaisun viimeiselle kierrokselle. Leppoisia tunnelmia sitä vastoin ei etsiskelty muissa A-ryhmän peleissä, joista ensimmäisenä vilkaisemme ruotsalaisen Michael Wianderin ja Garden oman pojan Samu Ristojan peliä.

Wiander on turnauksessa osoittautunut aggressiiviseksi pelaajaksi. Aiemmissa peleissä hän on kussakin uhraillut huolettomasti sotilaita. Myös Ristojaa vastaan Wianderilla oli heti avauksesta lähtien pahat mielessä: 1. e4 c5 2. Rf3 e6 3. b4. Emme siis näe mitään normisisilialaista! 3.. cxb4 4. d4 Rf6 5. Ld3 Le7 6. De2 0-0 7. h4 Da5 8. e5 Rg4.
Mustan avaus on jo tässä vaiheessa mennyt jollakin tavoin pieleen. Kuningatarsivusta on kehittämättä, kuningatar seikkailee a5:ssä ja ratsulla on omat hankkeensa kuningassivustalla. Wiander rankaisee Ristojaa välittömästi: 8. Lxh7! Kxh7 9. Rg5+ Kg8 10. Dxg4. Paljastukset eivät pelota. Wiander ei tämän jälkeen pelannut parhaita siirtoja, ja Ristojalla olisi ollut mahdollisuutensa päästä vielä pelissä kuiville. Hän oli kuitenkin jo tässä vaiheessa ajautunut pahaan aikapulaan, ja mustan asema romahti ennen kuin hän ehti edes kehittää kuningatarsivustan upseerejaan.

Tumanovin ja Ertbjergin peli päättyi tasapeliin tässä asemassa:
Tumanov siirsi kuningattaren e6:een, musta kuninkaan g7:ään, ja tätä veivattiin muutaman kerran ennen kuin sovittiin tasapelistä. Tottahan toki musta uhkaa mattia itsekin, mutta mitäs tuumitte, hyvät lukijat, löytyisikö asemasta valkealle jotakin parempaa kuin tasapeli?

Ei kommentteja: